När någon anhörig har gått bort väntas en tuff tid för alla de människor som kände personen. Det är svårt att behöva säga hejdå till någon som varit delaktig under en lång tid av ens liv, men något som kanske är ännu svårare är hur man ska gå tillväga för att berätta för ett barn som haft en nära anknytning till den avlidne, att hon eller han aldrig mer kommer att komma tillbaka?

För att förenkla situationen finns det en hel del barnböcker som handlar just om döden och begravning. Dessa kan vara nyttigt för många unga att ta del av i en tid av sorg. Genom att tillsammans läsa om hur en begravning går till och vad döden innebär kan det hjälpa processen för barnet och den vuxne att lära sig acceptera det som hänt och kunna glädjas åt de minnen som man har tillsammans efter den avlidne.

Några välskrivna böcker som förklarar dessa scenarios väl är bland annat “Min farfar och lammen”, skriven av Ulf Nilsson, en svensk barnboksförfattare. Boken handlar om en 9-årig pojke som hastigt förlorar sin farfar och i sin sorg funderar över hur livet nu ska gå vidare utan hans farfar vid sin sida.

Boken är välskriven på ett lättförståeligt språk vilket hjälper barnen att förstå vad döden innebär, vad som händer med den som dött och hur en begravning går till. Men framförallt, vikten av att lära sig acceptera det som hänt och att återgå till livet som innan. Trots att boken riktar sig till barn är den ändå lika relevant för vuxna, vilket gör det ännu bättre att läsa den tillsammans. Boken går vanligtvis att hitta i hos svenska begravningsbyråer eller att beställas på nätet.

Det finns många bra barnböcker som “Min farfar och lammen”. Några andra är “Jag känner en ängel” av Cecilia Svensson, “Hejdå mamma! Vi hörs” av Andreas Hasselberg och “I mitt hjärta finns du kvar: om sorg och saknad” av Jenny Persson.