Att mista någon är tungt, oavsett om man är ett barn, ung eller vuxen. Det kan ta lång tid innan man smälter vad det är som hänt och hur man ska hantera det för att kunna acceptera och gå vidare. Det är en lång process som man behöver genomgå, vilket gör att det är extra viktigt med omtanke och kärlek från andra nära anhöriga som vet hur det är att förlora någon man håller kär.

För att kunna bearbeta sorgen och någons död finns det flera olika metoder som kan vara hjälpsamma. En av dem är att läsa bra böcker som handlar just om döden och begravningar. Det finns flera böcker som kan vara relevanta för den som mist någon. Beroende på vad för typ av genrer man föredrar finns det en mängd olika förslag.

För den som vill läsa en bok fylld med visa ord så som poesi och dikter är “Min minnesbok” av Åsa Eriksson ett bra alternativ. Boken är fylld av vackra verser om hur det är att mista någon, om begravningar och att minnas någon som inte längre finns med bland oss. Utöver detta finns det även plats för läsaren själv att kunna minnas, klistra in bilder och skriva egna historier och dikter. En bok som är skapad för att ge tröst till den i sorg.

För den som istället vill ha en bok som ser lättsamt på döden med en humoristisk ton men ändå på ett träffsäkert sätt är “Dödenboken” av Pernilla Stalfelt ett mycket gott alternativ. Att förlora någon är jobbigt, men för att kunna acceptera det som hänt krävs det att man kan se det för vad det är. Boken är skriven likt en faktabok för att lätta på sorgen och hjälpa den sörjande att se döden som en del av livet, utan att verka för mycket. Formuleringarna är välskrivna på ett sätt som gör att boken även passar en yngre målgrupp.